Османи од Охрид го лансираше новиот Б6 формат

01 јули 2021

 

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, вечерва во Охрид, под мотото: „Мудро е да имаш добри односи со соседите, но вистинска победа е да ги имаш за пријатели“, ја лансираше новата регионална иницијатива „Б6“ и беше домаќин на првата неформална вечера на министрите за надворешни работи од регионот и нивните претставници.  

„Намерата да се воспостави неформален „Б6“ формат на состаноци на министрите одговорни за надворешни работи беше за да се придонесе кон продлабочување на соработката и врските меѓу нас во областите на европската интеграција и областите од заеднички интерес. За да можеме да ги искористиме придобивките од засилениот политички дијалог меѓу ЕУ и ЗБ, ќе треба да ја интензивираме нашата меѓусебна координација за клучните области од заеднички регионален интерес“, истакна Османи. 

Останатите министри и учесници го поздравија формирањето на форматот Б6, карактеризирајќи го како  корисна рамка за нивна меѓусебна координација. Беше заклучено, да се состануваат неформално во редовни интервали - барем еднаш во семестар, стремејќи се да зборуваат со еден глас како регион наспроти ЕУ.  

Османи, го иницираше отпочнувањето на неформалната платформа за политичка соработка– Балкан 6 (Б6), во формат на министри за надворешни работи, со цел продлабочување на соработката и врските меѓу земјите од регионот во области од заеднички интерес. Состанок, кој треба да прерасне во форум за поедноставна, брза и непосредна комуникација на министрите за надворешни од регионот ќе биде налик на сличните форуми во рамките на европските земји, како што се Ц5 или В4.

Охрид, 30 јуни 2021 година