Министерство за надворешни работи

Наша заложба е да ги промовираме и застапуваме нашите интереси на меѓународен план. Евро-атлантската и европската интеграција се главни приоритети во нашето работење, воедно залагајќи се за безбеден, стабилен и просперитетен регион, како и развивање на поширока билатерална и мултилатерална соработка. Претставуваме сервис на граѓаните, обезбедувајќи конзуларни услуги за нашите државјани во странство.

+389 75 273 732

[email protected]

Најнови вести

Османи на координативна средба со верските заедници за Пописот

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, оствари средба со предводниците на верските заедници во Република Северна Македонија на која се разговараше за текот и активностите на Пописот 2021 година, кој од 1-ви март започна да се спроведува за неколку категории на државјани на Република Северна Македонија, меѓу кои и за дијаспората. Средбата се одржа во Клуб на пратеници, а на неа присуствуваа и Директорот на државниот завод за статистика, Симевски, Директорот на Комисијата за верски заедници и религиозни групи, Сотировски и Директорот на Агенцијата за иселеништво, Близнаковски. „Ги повикав верските предводници на средба и запознав со процесот, да ги преставиме нашите активности, и секако, да замолам за поддршка, еден вид јавен повик од нивна страна, со цел уште поширока потемелна мобилизација на нашите граѓани во процесот на попишување. Верските заедници имаат развиена мрежа низ бројните центри во светот каде живеат нашите граѓани, како и истакнат авторитет меѓу нашата дијаспора, и нивниот придонес за успешност на овој процес го сметам за исклучително важен. Имавме продуктивен разговор, и на мое лично задоволство, сметам дека денес обезбедивме значајна поддршка која ќе придонесе за уште поширока информираност на нашата дијаспора“, истакна Османи. Во истата насока на средбата беше и Директорот на Агенцијата за иселеништво, како надлежна институција со широка мрежа на контакти што ги имаат со иселениците, со нивните здруженија и организации.  Нивното вклучување со активности и логистика насочена кон нашата дијаспора, би значела придонесе за успешност на овој процес. Османи на средбата зборуваше за важноста на вклучувањето на дијаспората, за нивното само-попишување, за масовноста во овој процес, што бо било во насока на давање подобра слика за дистрибуцијата на нашите граѓани во странство и во тој контекст, потенцираше: „Ќе добиеме слика за нивната комуникација со земјава како и за нивните потреби од услугите на државата; ќе добиеме слика за нивните амбиции, дали за останување во земјата каде се наоѓаат, или уште подобро, за потенцијалите или можностите да се вратат назад во земјава; ќе добиеме информација и за нивната квалитативна, демографска, образовна, социјална структура, сѐ се ова важни информации кои ќе ни помогнат како држава, како општество да ја засилиме комуникацијата и да креираме реални политики насочени кон дијаспората“. На крајот од средбата Османи нагласи дека овој процес не треба да биде ексклузивен, туку напротив, преку заедничка, инклузивна соработка каква што е оваа денеска, но и натаму низ текот на целиот процес, со вклучување на сите учесници во општествениот живот, за да се реализира целта, да имаме успешен попис.

ЗМНР Исаки со Резидентниот кординатор на ОН

Заменик министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, г-ѓа Фатмире Исаки, на 4-ти март 2021 година го прими Резидентниот координатор на ОН во Република Северна Македонија, г-ѓа Росана Дуџиак. Во разговорот, заемно беше констатирано високото ниво на соработка, при што посебно беше укажано на важноста од успешно спроведување на развојната соработка за периодот 2021-2025г. Во тој контекст, заменик министерот Исаки ја реафирмираше посветеноста на Република Северна Македонија на натамошно јакнење на демократијата, заштитата на човековите права, доброто владеење и одржливиот развој во земјата, што соодвествува на заложбите на ОН и со аспирацијата на Република Северна Македонија за члество во ЕУ,  како нејзин стратешки приоритет. Резидентниот координатор Дуџиак, заблагодарувајќи се за досегашната соработката и за придонесот на земјата во промоција на глобалниот мир и просперитет, изрази подготвеност за натамошен ангажман на Организацијата на Обединетите нации и нејзините агенции во насока на постигнување на целите на одржливиот развој и унапредувањето на функционирањето во повеќе области, во полза на граѓаните на Република Северна Македонија.    

Средба на ЗМНР Фатмире Исаки со Звонко Милас, државен секретар во Државниот уред за Хрватите надвор од Република Хрватска

Изјава на Заменик министерката за надворешни работи на Република Северна Македонија, г-ѓа Фатмире Исаки:   Односите и соработката меѓу Република Северна Mакедонија и Република Хрватска се во постојана нагорна линија и со гордост, можам да констатирам дека  нашето искрено и длабоко пријателство кое е воспоставено преку низа лични и семејни контакти, во последните три децении континуирано се надоградува со продлабочување и зајакнување на меѓусебниот политички дијалог, економската соработка, културната, трговската  и туристичка размена и соработка  во многу други сфери. Не помалку значаен сврзник во нашите меѓусебни односи се и претставниците на нашата заедница во Хрватска  и на хрватската во Северна Македонија, кои преку низа активности остануваат во постојан контакт со својата матичната држава, култура и јазик и паралелно, даваат особен придонес во квалитетот на нашите одлични билатерални односи и соработка. Во оваа смисла, сакам да истакнам дека двете држави преку потпишаната Спогодба во 2007 година создадоа основи за квалитетно остварување на малцинските права, но предвидоа и механизам, преку кој се следи оваа имплементација, а тоа  е Меѓувладината мешовита комисија. Денес имав чест да се сретнам со копретседавачот од хрватската страна, г-динот Звонко Милас, државен секретар во Државниот уред за Хрватите надвор од Република Хрватска. На разговорот го поздравивме фактот што двете Влади имаат многу позитивен однос кон прашањата за малцинствата кои претставуваат комплексни теми.Малцинствата ги споделуваат истите проблеми со кои се судираат сите граѓани во една држава  - почнувајќи од актуелната пандемија до социо-економските прашања, но, истовремено имаат и дополнителни предизвици поврзани со зачувување на нивниот културен и национален идентитет, а пред се заштитата на културното наследство, образование и негување на мајчиниот јазик.Факт е дека државјаните на Република Северна Македонија кои живеат во Хрватска се исклучително задоволни од остварените права и ние како нивна матица, сме благодарни за  поддршката која Р.Хрватска ја дава во оваа смисла. Ме радува фактот што на последната средба на Меѓувладината мешовита комисија во Загреб на 8 октомври 2019 година,  бил воочен позитивен исчекор во исполнување на преземените обврски од македонска страна. Морам да истакнам дека тоа ми даде дополнителен поттик и ентузијам во изминатиот период, по моето назначување за  ко-претседавач на македонскиот дел од Комисијата, да пристапам во детектирање, осмислување и спроведување на активности кои придонесуваат во развојот и подобрување на соработката  во оваа сфера, свесна за значењето на зачувувањето и промоцијата на јазичната и културна разноликост и  традиција во Република Северна Македонија. Честите средби на членовите на Комисијата, како денешната,  покажуваат дека постои интерес од страна на нашите Влади процесот да оди напред. Затоа однапред се радувам на претстојната петта средба во Скопје, за која верувам дека во конструктивна атмосфера ќе одговориме на поставените задачи и заедничкистремежи.  

Министер за надворешни работи на Република Северна Македонија:

Бујар Османи

Совети при патување во странство

Советите за патувања се извор на информации за граѓаните кои патуваат во други земји. Овие совети ќе ви помогнат да донесете информирани одлуки во врска со вашата безбедност додека престојувате во странство.

Прочитај повеќе
Посети ја Северна Македонија

Прочитај повеќе